De Volmarijnstraat is een van de smalste, zoniet de smalste straat van Rotterdam, vernoemd naar schilder Volmarijn die begin 1600 heeft geleefd. Wij spreken nu over Volmarijnstraat-Oost wat gelegen is tussen S'Gravendijkwal en de Claes de Vriesselaan enerzijds en de Mathernesserlaan en de Nieuwe Binnenweg anderzijds. 27 Juli 1894 was de dag dat de Volmarijnstraat zijn naam toegewezen kreeg van het College van Burgermeester en Wedhouders. De Volmarijnstraat was ook een heel kinderrijke straat, waar het niet ongewoon was dat er in een kleine benedenwoning vader, moeder en 10 kinderen huisden.

Het was een straatje waar veel hardwerkende mensen woonden met veel uiteenlopende beroepen; van bootwerker tot koperslager, tuinier, varensgezel, timmerman, pakhuisknecht, ect. Ook vond je in de Volmarijnstraat op nummer 72 een melkinrichting, wat later in de tijd is deze ruimte een filiaal van broodfabriek ,De Korenschoof" geworden, in pand nummer 56 een wasinrichting, op nummer 44 een waterstokerij en op nr.64 een timmermanswerkplaats, dus ook de middenstand was rijkelijk aanwezig in de smalle straat. De meeste van deze bedrijfsruimtes zijn tot op heden nog steeds in gebruik, hetzij in een andere hoedanigheid, wat de levendigheid in de straat oppeil houdt.

Dhr. J.B.Groenendijk is met zijn ouders op 10 December 1913 in de Volmarijnstraat gaan wonen op nummer 43a. Dhr. Groenendijk sr. Overleed in 1922 maar het gezin bleef op nummer 43a wonen tot in 1922 woning nummer 80 boven de brandspuit vrij kwam. Het gezin Groenendijk verhuisde daar naartoe. Het gezin heeft daar tot 1939 gewoond.

Dhr.Groenendijk was in de zomer van 2000 in de Volmarijnstraat om nog eens in zijn vertrouwde Volmarijnstraatje te wandelen. Nummer 80 was toen al gesloopt; er was een kolosaal stenen pand opgerezen waar geen één bewoner in de Volmarijnstraat blij mee was. Hij was bang (zo vertelde hij mij later) dat alles erg verpaupert zou zijn; de meeste huizen die hij zag hadden wel te lang zonder goede zorg moeten overleven, maar zo hoorde hij, er werd wat aan gedaan. Er waren mensen in de straat die zich inzetten om zo veel mogelijk panden te laten overleven en daar was Dhr Groenendijk blij mee. Wij zaten wat later aan de picknicktafel in het zonnetje, toen dhr.Groenendijk ons wat foto's van de mensen van toen, uit de Volmarijnstraat toezegde. Zie hier de oude foto.s van Dhr Groenendijk.

(klik op de foto om deze uit te vergroten)


Foto 1
Hier De Heer Groenendijk te midden van enkele Volmarijnbewoners aan de picknicktafel in Mei 2000.


Foto 2
Deze Foto is gemaakt in 1913 of 1914 voor Nummer 58, toen nog van kruidenier van Bodegom. Het meisje op de stoep die haar hoofd opzij draait woonde op Nummer 53 tot oktober 1915. Nu Mevr. J.Valk-Drooger.


Foto's 3 en 4
Op deze foto's staan voor de heer Groenendijk vele bekenden maar de namen zijn hem ontschoten.


Foto 5
Mevr. Links op de foto is van één van de twee Fam. Van Deursen toen wonende op nummer 51. Vooraan met autoped was Jacob van Gelder. Op de foto links van hem stond Dhr.Groenendijk op de achterste rij tussen de heren met hoeden. De twee met de blonde kuiven waren Dirk Borkus en Jan de Boer. Op de achterste rij stonden de heren die studerden aan de zeevaartschool of de HBS waar als kleine jongen tegen op werd gekeken.


Foto 6
Deze namen heeft Dhr.Groenendijk heel diep uit zijn geheugen moeten vissen. Bovenste rij: dochters van kleermaker Verbaas. Op de fiets dochter van H.W.P Willemse van de fietsenzaak. Middelste rij: Dirk Bos (was doof) en wij noemden hem "Dofi". Daarnaast Teuntje Luchtenburg van de waterstoker (De Hollander heeft later de waterstoker overgenomen). Onderste rij: Tweede van links was Freek Renes van de groentewinkel nummer 38. 3e van links was Dhr.Groenendijk

Onze dank aan Dhr. Groenendijk is groot voor de moeite die hij heeft gedaan deze foto's te laten kopieren en toe te sturen. Dhr. Groenendijk zal in de Volmarijnstraat altijd van harte welkom zijn!

De volgende foto's zijn van Mevr. A van der Pavert. Mevrouw Annie van der Pavert heeft gewoond op nummer 49b. Zij is reeds gestorven.


Dit is Annie van der Pavert als jonge vrouw in het Westelijke deel van de Volmarijnstraat op de fiets.


Op deze foto is haar broer te zien. Op de hoek aan het begin van het oostelijke deel zat rijwielhandel van Zessen en Zoon, tegenwoordig gevestigd aan de Lusthofstraat in Kralingen.